Gennemsigtigt visitkort

Paw Hermansen

26. januar 2011

Visitkort skal ikke kun sige noget om ejeren, de skal også blive lagt mærke til. Denne artikel viser, hvordan man selv kan lave et gennemsigtigt visitkort med hjemme-printeren på transparent slides, der kan købes i de fleste boghandlere.

Der skal mod til at bruge et så usædvanligt visitkort, men så er man også sikker på at blive lagt mærke til.

Originalt foto

Originalt foto

Der er mange steder, man gratis eller billigt kan købe gode fotos til professionel brug. Eksempler kan ses i min tidligere artikel Download lovlige fotos.

Jeg valgte at bruge iStockphoto.com og for cirka 150 kroner kan man få lov til at bruge fotoet af en hånd, der er ved at tørre sæbevand af et vindue (iStockphoto Id 2282120). Opløsningen på 1700 pixels på den lange led er rigelig til et visitkort.

Størrelse af visitkort

Den typiske størrelse på et dansk visitkort er 54 × 85 millimeter. Nogen laver det større, for eksempel 54 × 90 millimeter, men pas på det ikke bliver for stort til at kunne ligge sammen med andre visitkort i tegnebogen eller de små visitkort-hylstre nogen går rundt med.

Den typiske størrelse på et dansk visitkort er 54 × 85 millimeter, men 54 × 87,4 millimeter er meget smukkere!

ISO 216 definerer A-størrelse papir, A3, A4, A5 etc. Den nærmeste A-størrelse til et visitkort er A8, som er 52 × 74 millimeter, eller hvis man forstørrer lidt og beholder proportionerne fås 54 × 76,4 millimeter, hvilket er noget kortere end de typiske visitkort.

Det gyldne forhold er et forhold mellem to størrelser, som igennem historien er blevet betraget som meget smukt. Hvis man laver et visitkort med det gyldne forhold mellem visitkortets længde og bredde, får man 54 × 87,4 millimeter, som altså siges at være smukkere proportioner.

Design og billedbehandling

Det behandlede foto

Se mere om at designe visitkort i 1: Design Visitkort og om at printe visitkort i 2: Print Visitkort.

Jeg bruger det frie og gratis program Gimp til at redigere mine billeder, men alle andre programmer til billed behandling kan naturligvis også bruges. Brug det program, du har og kender.

 • Lav billedet sort/hvid (grå-toner). Det er ikke nødvendigt, men for mit billede passede det bedst.
 • Juster farveniveauer / farvekurver, så hvid-punktet flyttes ned mod sort. Flyt så langt, at himlens lyse farver alle bliver helt hvide. Juster eventuelt mellemtoner, så sæbe-striberne bliver tydelige.
 • Tilføj tekster.
 • Klip billedet lidt lavere, så proportionerne passer med størrelsen 54 × 87,4 millimeter, det vil sige 1050 × 1700 pixels.
 • Spejlvend billedet vandret, forklaringen kommer om lidt.
 • Gem billedet som en fil i et normalt format, som png elller jpg i fuld opløsning 1050 × 1700 pixels.

Opsætning til udskrivning

Visitkortet er nu gemt som en grafik-fil. Printeren udskriver på A4 og for at få så mange visitkort som muligt skrevet ud på et A4 ark, skal der bruges et tekstbehandlings-program. Jeg bruger OpenOffice, men brug det, du har og kender.

Screendump af tekstbehandlingen

Indsæt i et nyt dokument en tabel med to kolonner og fire rækker. I tabellens første celle klik på Indsæt – Billede – Fra fil, og vælg visitkort filen. Visitkortet dukker nu op som (spejlvendt) billede i tabellens første celle. Rediger billedets egenskaber og sæt dets størrelse til 54 × 87,4 millimeter.

Kopier billedet og indsæt det i alle de andre celler i tabellen, så der nu er otte kopier af visitkortet på siden.

Juster marginer, hvis nødvendigt. Bare lad der være god afstand mellem visitkortene – det muliggør en mere præcis udklipning senere.

Udskrivning på transparent “papir”

I de fleste boghandlere og i nogle supermarkeder kan man købe transparent’er til at printe selv. Bemærk, at transparent’erne skal være specielt beregnet til den type printer, man har, inkjet printere eller laser printere – de kan ikke byttes rundt.

Blækket skal på den ru side.

Transparent’en er meget ru på den ene side og meget glat på den anden. Det er den ru side, der skal printes på. På min HP inkjet printer betyder det, at jeg skal lægger transparent’en i papirskuffen med den ru side nedad, men det kan være modsat for andre printere, så pas på. Lav eventuelt en test med et almindeligt stykke papir med et kryds på den ene side og se, hvilken side af papiret printeren skriver på.

Billedet trykkes som sagt på den ru side, men jeg synes, at det færdige visitkort føles bedst, hvis forsiden er den glatte side. Men det betyder, at man kommer til at se det trykte billede spejlvendt. Derfor spejlvendte jeg billedet inden, jeg gemte det.

Læg almindeligt papir mellem transparent’erne for at de ikke smitter af på hinanden.

Hvis man udskriver flere transparent’er på en gang, så kan med lægge et stykke almindeligt papir mellem hver transparent i printeren, og lave en ekstra, tom side i tekstbehandlingen. På den måde skilles transparent’erne ad med tomme stykker papir og smitter derfor ikke af på hinanden.

Når transparent’erne er tørre, klipper eller skærer man visitkortene ud. Husk at være omhyggelig, så farve, der skulle gå helt ud til kanten, ikke stopper en millimeter eller to fra kanten. Hvis det sker, så klip lidt tættere. Dette kan undgåes ved på forhånd at lave billedet lidt større end det færdige visitkort.

Inspiration

Gennemsigtige visitkort kan også bruges af for eksempel:

 • Glarmester, eventuelt med foto af et smadret vindue på visitkortet.
 • Revisor, der laver gennemskuelige regnskaber.
 • Spåkone, der ser lige igennem dig.
 • Rådgiver, der er virksomhedens vindue til kvalitetsoptimering.
 • Akvaristen med små fisk svømmende rundt.
 • Glaspusteren, dykkeren, fiskeren, optikeren.

Kommentarer

Endnu kun én kommentar til Gennemsigtigt visitkort. Du er meget velkommen til at komme med dine kommentarer, forslag eller nye ideer.
 1. Dim skriver:

  2. marts 2012 at 19:15

  Hej, og tusind tak for insprirationen. Vi faktisk specialisere sig kun i transparente visitkort tryk. Undskyld fordi det ses ud som vores reklæme, men bare tjek hjemmesiden: http://100vk.dk 🙂

Skriv en kommentar