Plakater på en normal printer

Paw Hermansen

16. april 2010

Foto-farveprintere skriver hammer-flotte fotos typisk i op til A4 størrelse. Enkelte printere har oven i købet indbyggede funktioner til at forstørre et foto og udskrive det over flere stykker papir, som man derefter kan lime sammen til en stor plakat.

Men hvis din foto-printer ikke har denne smarte indbyggede plakat-funktion, hvad gør man så? Det afslører denne artikel med et link til et smart og helt gratis program PosteRazor.

posterazor.sourceforge.net

PosteRazor er helt gratis og kan fås til både Mac, Linux og Windows. PosteRazor downloades fra http://posterazor.sourceforge.net.

Posterazor i aktion

Princippet i PosteRazor er, at brugeren føres gennem flere skærmbilleder, hvor man blandt andet vælger hvilket billede, man vil omdanne til en plakat, og hvor stor plakaten skal være. Til slut udskriver PosteRazor en pdf-fil med et antal sider, der kan udskrives på printeren og limes sammen til en plakat i den valgte størrelse.

De sider, man til slut udskriver fra pdf-filen, overlapper en lille smule. Undervejes skal man i PosteRazor vælge, hvor meget siderne skal overlappe. Jeg valgte 1 cm, hvilket viste sig at være fint.

Resultatet bliver ret flot, – men dog aldrig perfekt.

Størrelsen af den færdige plakat kan vælges på forskellige måder. Man kan indtaste hvor mange sider, man ønsker på den ene eller led eller på den anden led. Herefter beregner og skriver PosteRazor automatisk størrelsen i cm. Man kan også indtaste størrelsen i cm, hvorefter PosteRazor beregner, hvor mange sider på hver led, der skal bruges. Til denne artikels eksempel foto valgte jeg indtaste plakatens ønskede højde på 50 cm, da jeg havde en skifte-ramme på netop denne størrelse.

Fotoet viste sig i første omgang at give en plakat, der var lidt for kort til min skifte-ramme, så jeg gjorde fotoet lidt bredere i mit foretrukne billed behandlings program Gimp. Derefter læste jeg det behandlede foto ind i PosteRazor, der beregne bredden til tæt på 70 cm, når jeg valgte højden 50 cm – præcis passende til min ramme.

Eksempel på en plakat lavet i PosteRazor

PosteRazor beregnede også, at der skulle bruges otte A4 sider til at skrive plakaten. Det kan betale sig at eksperimentere lidt med at skifte mellem om siderne skal stå op eller ligge ned. I mit eksempel beregnede PosteRazor, at jeg skulle bruge ni A4 sider, hvis jeg valgte at lægge siderne ned, men kun otte sider, hvis jeg stillede siderne op.

Efter at have udskrevet de otte sider i pdf-filen hyggede jeg mig en times tid med at klippe den yderste kant af, og med at lime siderne pænt sammen, mens jeg så Monty Pythons Flying Circus på DR K.

Med lidt omhyggelighed i klippe-klistre arbejdet bliver resultatet ret flot, – men dog aldrig perfekt. Stregerne, hvor billederne er klistret sammen, er umulige at gøre helt usynlige. Men alligevel er det imponerende at se sit eget foto i en størrelse, så det kan sættes i en plakat-ramme og hænges op på væggen.

Et par tips til slut.

  • Hver side viser kun et lille udsnit af hele billedet, og derfor er det usandsynligt at automatisk billedforbedring vil give en forbedring af billedet. Hvis printeren eller printer-driveren har indbygget automatisk billedforbedring, så slå den fra.
  • Slå den funktion fra, der ved udskrivningen automatisk tilpasser det udskrevne til papirets størrelse.
  • Sørg for at billedet er skarpt og godt. Enhver lille utydelighed eller fejl ses meget tydeligt, når billedet forstørres op til en plakat.
  • Jo mere hvidt et billede er, desto mindre blæk bruger det.

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer til Plakater på en normal printer. Du er meget velkommen til at komme med dine kommentarer, forslag eller nye ideer.

Skriv en kommentar