Fraktal kunst

Paw Hermansen

31. oktober 2009

Fraktaler er matematiske strukturer, som kan tegnes, og som ser meget specielle ud. Der findes folk, der kalder sig kunstnere, der laver fraktal-billeder og sælger dem dyrt. Heldigvis findes der gratis programmer, hvor man selv kan lave fraktal-billeder. Når man skriver dem ud på fotopapir og sætter dem i en pæn ramme, er de lige til at hænge på væggen som personlig kunst.

Gratis fraktal programmer

Hvis man på google søger efter “free fractal software” får man så mange resultater, at man kan bruge resten af livet til at finde det bedste gratis fraktal program. Og det har jeg så gjort 🙂 Eller måske ikke helt, men jeg har da kigget på adskillige gratis programmer, og det, jeg synes er bedst, hedder ChaosPro. Det kører på Windows og kan hentes fra http://chaospro.de.

Billede af chaospro programmet i aktion

ChaosPro har rigtig mange muligheder, men det er desværre ikke nemt at lære at bruge fuldtud. ChaosPro har en manual på engelsk som åbnes fra menuen HelpHelp contents….

Heldigvis har ChaosPro indbygget en del eksempler, som er nemme at ændre på. Eksemplerne vælges i de to brede, hvide felter i værktøjslinien ovenover tegningen. Klik og vælg et eller andet.

Fraktal tegnet af ChaosPro
Fraktal tegnet af ChaosPro
Fraktal tegnet af ChaosPro

Fraktalen tegnes, når man et stykke til venstre for de to hvide felter klikker på de tre underlig brede prikker – de to øverste grå og den nederste grøn. I manualen har jeg læst, at det skal forestille en lyskurv med grønt lys!

Størrelsen af tegningen ændres i kassen i programmets højre side med overskriften Fractal size.

På en fraktal tegning dobbeltklikker man med musen for at zoome ind (venstre dobbeltklik) eller ud (højre dobbeltklik), eller man zoomer endnu simplere ved at dreje på musens scroll-hjul. Andre dele af fraktalen bringes ind i billedet ved at venstre-klikke på fraktalen, holde museknappen nede og trækker musen i en eller anden retning.

Ved at klikke på den underlige firkant umiddelbart til venstre for de to hvide felter ovenover tegningen, får man en liste af forskellige farve-muligheder. Vælg blandt dem for at få fraktalen til at se helt anderledes ud.

Brug din printer

Når man har fundet en flot eller særegen fraktal, så skift størrelse til så stor som mulig, og få fraktalen gentegnet i stor størrelse. Det kan godt tage lidt tid.

Slå al automatisk billedforbedring fra

Dernæst skal fraktalen skrives ud på A4 fotopapir. Når printer dialogboksen kommer op, så ret i printer-indstillingerne, så al automatisk billedforbedring slåes fra. Automatisk billedforbedring er ikke designet til at forbedre fraktaler – tværtimod. For eksempel må printerdriveren ikke forsøge at fjerne røde øjne fra fraktalen.

Et fraktal-billede i ramme

Efter et par forsøg skal der nok komme et flot billede ud af printeren. Klip eller skær den hvide kant af billedet, og sæt det i en fin ramme. Og voila, så har man et personligt kunstværk, – eller i det mindste et interessant billede.

Et fraktal-billede i ramme

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer til Fraktal kunst. Du er meget velkommen til at komme med dine kommentarer, forslag eller nye ideer.

Skriv en kommentar