Skrifttyper

Paw Hermansen

24. oktober 2009

Hvis man vil lave specielle effekter på sine tryksager, er de skrifttyper, der følger med computeren, tit ikke nok. Heldigvis kan man helt lovligt hente mange gratis skrifttyper fra Internettet. Nedenfor giver jeg links til nogle gode steder at lede efter nye skrifttyper.

Skrifttyper er et meget populært emne, som mange forsøger at slå plat på. For eksempel findes der mange svindel-sider, hvor man kan blive ved med at lede efter de skrifttyper, siderne påstår, de har, men aldrig viser. I stedet ser man link efter link og reklame efter reklame.

En blodig skrifttype

De link, jeg giver nedenfor, peger kun på gode websider, – med reklamer, men også med en masse rigtig gode skrifttyper.

Vær opmærksom på

  • Nogen gratis skrifttyper er af meget lav kvalitet. Men det betyder bare, at hvis du synes, at skriften i resultatet er grim, så slet skrifttypen igen og brug en anden. Der findes heldigvis også gratis skrifttyper af høj kvalitet.
  • Gratis betyder ikke altid gratis. For eksempel skal man betale licens for nogle skrifttyper, hvis man bruger dem erhversmæssigt. Læs mere under linkene nedenfor.
  • Skrifttyper kommer i forskellige formater. Der kan være forskel på, hvilke formater operativsystemerne Linux, Mac og Windows kan forstå. Typerne TrueType og OpenType kan bruges på alle tre operativsystemer.
  • Gratis skrifttyper har ikke altid æ, ø og å med. Så kig efter, inden du bliver alt for begejstret for en fantastisk ny skrifttype.
  • De websider, jeg linker til nedenfor, har beskrivelser på engelsk af, hvordan man skal installere de downloadede skrifttyper på sin computer. Led efter det under menupunkter som Help og FAQ.

Skrifttyper med tegninger

En himmelsk skrifttype

Der findes skrifttyper uden bogstaver og tal. De indeholder i stedet tegninger, som fremkommer i stedet for bogstaver, når man skriver på tastaturet. Et enkelt eksempel er englene, hvor teksten i virkeligheden vist nok er “adfh”.

Andre skrifttyper af denne slags indeholder små stjerner, bølgelinier, pile, små pegende hænder og andet, man kan bruge til at peppe sin tekst lidt op med.

Fontsquirrel.com

En frisk skrifttype

Fontsquirrel.com har skrifttyper af høj kvalitet. De skriver, at alle skrifttyperne på deres webside er 100% gratis også til erhversmæssig brug. De har mange skrifttyper uden store effekter, det vil sige skrifttyper, man kan bruge til almindelig tekst.

Typisk er skrifttyperne med æ, ø og å, men check det hellere. Eksemplerne på Fontsquirrel.com på, hvordan skrifttyperne ser ud, er uden æ, ø og å, men de kan godt være med i skrifttypen alligevel. Lige under eksemplet kan man, imidlertid, klikke på “View” og se mere om skrifttypen men stadig uden æ, ø og å. Men foroven på siden kan man nu klikke på “Test drive” og skrive sin egen tekst med æ, ø og å – husk både store og små bogstaver. Efterhånden som man skriver, kan man se, hvordan teksten ser ud i den valgte skrifttype. Hvis æ, ø og å ser rigtige ud, så er alt i orden, og hvis man kan lide skrifttypen, så kan man roligt downloade den.

Hvis man vil være helt sikker på, om skrifttypen virkelig er gratis at bruge, bør man læse, hvad der står under “License”, som man kan klikke på foroven på den valgte skrifttypes webside.

1001freefonts.com

En svunget skrifttype

1001freefonts.com har mange forskellige skrifttyper med specielle effekter eller udseende. For eksempel kan man her finde dekorative skrifttyper, som dog desværre ikke allesammen er lige dekorative, skrifttyper med ild i eller med sne på, skrifttyper, der ligner store, kendte firmaers logo-skrifttyper, og western skrifttyper.

Check for om skrifttypen indeholder æ, ø og å gøres ved at klikke på knappen “Custom Preview” lige ved siden af skrifttypen. På den nye side, der kommer frem, kan man vælge at se sin egen tekst skrevet med skrifttypen. Hvis æ, ø og å ser fine ud og man kan lide skrifttypen, så kan man roligt downloade den.

Download sker ved at klikke på en af de to knapper ved side af, eller lige under, skriftype eksemplet. Den ene knap er til Microsoft Windows og den anden knap er til Mac OS X. Til Linux plejer jeg at bruge skrifttyper fra Microsoft Windows.

Kommentarer

Endnu kun én kommentar til Skrifttyper. Du er meget velkommen til at komme med dine kommentarer, forslag eller nye ideer.
  1. Signe-Mina Heilmann Danielsen skriver:

    10. maj 2017 at 06:18

    Abel Peter Moses Daniel Mathias Danielsen

Skriv en kommentar