Download lovlige fotos

Paw Hermansen

14. november 2009

Fotos af alle slags ting er gode at have ved hånden, hvis man skal lave en indbydelse, et skoleblad, et nyhedsbrev eller en kalender. Naturligvis er det bedst, hvis man selv kan fotografere lige netop det, man har brug for. Men ikke alle er eksperter i at fotografere, og ikke alle har en spækhugger ude i baghaven, hvis det nu lige er det, man har brug for på invitationen til akvarie-klubbens generalforsamling.

Heldigvis findes der mange steder på Internettet, hvor man helt lovligt kan hente fotos af alle mulige slags, som man må bruge til private eller forretningsmæssige formål. De link, jeg giver nedenfor, er et meget lille udvalg af websider med fotos til download.

Er det nu helt lovligt?

En del fotos bliver af fotografen frigivet til public domain, hvilket betyder, at fotoet må bruges helt frit og gratis. Andre fotos frigives til privat brug men må kun bruges forretningsmæssigt mod betaling. Endelig er der fotos, man kun må bruge mod en lille betaling som 5 eller 10 kroner, men så må man bruge det både privat og forretningsmæssigt.

Royalty er det engelske ord for betaling per kopi, man fremstiller. Hvis man bruger fotoet i et skoleblad er det måske 500-600 kopier. På en hjemmeside tæller hvert klik som en kopi, og så kan det blive dyrt. Sørg derfor for at fotoet, du bruger, er såkaldt royalty-free, så du ikke skal betale per kopi.

Selv hvis man har købt og betalt retten til at bruge et foto, må man ikke bruge det til hvad-som-helst. For eksempel er det typisk forbudt at bruge fotoet i sammenhæng med porno, og man må ikke videresælge fotoet direkte som for eksempel postkort.

Så svaret på, om det er tilladt er: Ja, – men man skal altid læse godt efter licens-betingelserne på den enkelte webside. Websiderne nedenfor har forskellige betingelser, som jeg beskriver kort.

Public-domain-photos.com

Kirsebær
Stearinlys

Public-domain-photos.com har 5000 helt gratis fotos. De må bruges til alle formål også forretningsmæssige. Dog advarer de, at hvis billedet tilfældigt indeholder et firma-logo, så skal man være meget varsom, da dette kan overtræde det pågældende firmas rettigheder.

Burningwell.org

Lille pige
En storby

Burningwell.org har public domain fotos, det vil sige, at de er gratis, og de må bruges både privat og forretningsmæssigt. Billederne er inddelt i emneområder, som er nemme at finde rundt i.

NOAA Photo Library

En spækhugger

NOAA er U.S.A.’s statslige National Oceanic and Atmospheric Administration. De har en stor samling af natur-billeder, som er public domain, det vil sige, at billederne må bruges helt frit. De forlanger dog, at man skriver, at billederne kommer fra dem.

GRIN: Rumfart fra NASA

En raket
En astronaut

GRIN er en forkortelse for Great Images in NASA, og indeholder mange rumfarts fotos i høj opløsning. Næsten alle fotos må bruges frit, – de fotos, man ikke må bruge frit, er markeret tydeligt, men jeg har nu ikke fundet nogen af dem. Dog bedes man skrive, at fotoet er fra NASA, og man må ikke bruge fotoet til at bilde nogen ind, at man har noget med NASA at gøre.

Flere billeder fra NASA kan man finde på NASA Images, som linker videre til foto-gallerier på NASA. Der kan man også tilmelde sig til at få Dagens Billede tilsendt på email.

FreeDigitalPhotos.net

Forretningsmand
En burger

FreeDigitalPhotos.net har professionelle fotos, som må bruges gratis men kun i lav opløsning, for eksempel i 640 gange 425 pixels. Hvis man vil bruge et af deres fotos i højere opløsning, så skal man betale 5 eller 10 U.S.A. dollars. Hvis man bruger gratisversionen af et af deres fotos, så skal man også skrive, at man har fået fotoet fra dem.

FreeDigitalPhotos.net skal man ikke højreklikke på fotoet for at downloade det. Når man har fundet et foto, er der links i højre side af skærmen, som man skal klikke på for at downloade det i gratis-versionen eller, mod betaling, i en højere opløsning.

Andre steder

De følgende websteder sælger professionelle fotos til rimelige priser. Typisk koster et foto i opløsningen 1600 gange 1200 pixels cirka 10 U.S.A. dollar, det vil med kursen for tiden sige 50-60 kroner, og ned til 1-2 US$ for lavere opløsning. For den pris får man typisk lov til at bruge fotoet privat og forretningsmæssigt og skal ikke betale nogen ekstra afgifter per kopi.

Fotoet må typisk gerne bruges som illustration i brochurer, reklamer eller aviser. Derimod er det normalt en regel, at fotoet ikke må bruges som hovedsagen i et direkte videresalg, for eksempel må fotoet typisk ikke bruges som billede på T-shirts, som man sælger. Husk at læse betingelserne grundigt, hvis du vil bruge et professionelt foto forretningsmæssigt.

Kommentarer

5 kommentarer til Download lovlige fotos. Du er meget velkommen til at komme med dine kommentarer, forslag eller nye ideer.
 1. Tobias Karstensen skriver:

  15. november 2009 at 11:38

  Hej

  Hvor er biledet af hende Telia damen på forsiden fra?

 2. Hej Tobias
  Jeg tror ikke, at kvinden med hovedtelefonerne kommer fra et tele-firma. Sandsynligvis er hun amerikansk model. Fotoet kan købes på http://istockphoto.com som billede #3480328, hvor der også kan findes mange lignende fotos både med kvinder og mænd.
  Det kan købes i fire forskellige opløsninger fra 424 x 283 pixels for 1 “credit” til 3872 x 2592 pixels for 12 “credits”. En “credit” koster 1 – 1½ US$, dvs. 5 – 7½ kroner, afhængig af, hvor mange “credits” man køber på en gang.
  Men bemærk, at man ikke køber eneret til at bruge fotoet. Hvis du bruger fotoet i en stor reklamekampagne, så kan konkurrenten helt lovligt bruge det samme foto for samme lave pris, du har betalt.

 3. charlotte skriver:

  17. november 2009 at 12:40

  Hej printermix

  I skal ikke glemme http://www.pixmac.com som har en del gratis billeder og næsten ni millioner købe billeder og mange billeder af kendte.

 4. Hej Charlotte

  Jeg kendte ikke pixmac.com, men den ser rigtig god ud. Tak for linket 🙂

 5. Anders skriver:

  4. maj 2010 at 16:43

  Faktisk finde Pixmac nu også i en dansk version på pixmac.dk selvom det nye design ikke er oversat til dansk endnu.

Skriv en kommentar