4: Gentagelse

Layout for begyndere

Paw Hermansen

7. november 2009

Gentagelse fremme forståelsen og er en nydelse for øjet. Denne fjerde regel for lidt bedre layout siger, at man får et indbydende og helstøbt dokument, hvis man er konsekvent og gør de samme ting på samme måde hver gang. Hvis ting skal være ens, så skal de være helt ens hver gang. Reglen om gentagelse kan ses som det modsatte af reglen om Kontrast, der siger, at hvis to elementer er forskellige, så skal de være meget forskellige.

Hvis man med vilje vil have et uprofessionelt og forvirrende udseende, så skal man naturligvis ikke følge denne regel.

Regel 4: Gentagelse
Gentag enkeltdele af layoutet i hele dokumentet – vær konsekvent.

Hvad kan gentages?

Der skal være forskel på overskrifter og resten af teksten, så overskrifter og resten af teksten skal have forskellige skrifttyper og størrelser – men udseendet af en overskrift skal gentages for alle overskrifter, og det samme gælder for resten af teksten. Man må ikke blande en hel masse skrifttyper.

Hvis man har punktopstillinger, skal man sørge for, at det er den samme prik i samme form, farve og størrelse, der bruges overalt. Farven kan så for eksempel genbruges til rammer eller til skillestreger mellem afsnit.

Pas på, at du ikke gentager for eksempel en tegning så mange gange, at læseren bliver træt af det. Alt for meget gentagelse af denne art virker påfaldende og distraherer fra indholdet.

Eksempel 1: En sides tekst

En tekstside

Denne sides tekst har mange ting, der er gentagede. Eksempler er:

  • Alle overskrifterne er skrevet med samme skrift og størrelse, og det samme gælder for resten af teksten, den såkaldte brødtekst.
  • Vandrette streger bruges i header og footer samt som skillestreg mellem afsnit.
  • Alle afsnit står i to spalter.
  • Header og footer er fremhævet på samme måde ved at sætte dem i hvid på sort.

Eksempel 2: Denne webside

Der findes mange gentagelser på denne webside. For eksempel bruger jeg samme grå farver til det store begyndelsesbogstav og til boksen med reglen, links i teksten markeres med en lille rød pil, der også bruges i lidt større udgave på de små menu-sedler oven over artiklen, og den samme røde farve bruges også i linkene på Google reklamerne. Baggrundens grønne farve genbruges i de faste overskrifter, i skillestregerne og i punktopstillingen i foregående og i næste afsnit. Opstillingen af de forskellige papir-lignende bokse er ens med alle de andre sider på printermix.dk. De grå overskrifter og bokse er ens med de andre artikler i denne serie om Layout for begyndere.

Eksempel 3: Urskive

En urskive

I Design et Ur viser jeg et eksempel på en urskive, som er gentaget her. Eksempler på ting, der gentages i urskivens layout er:

  • Den grønne farve gentages som baggrund forneden og som tekstfarve foroven til højre.
  • Afstanden mellem midter-stregen foroven og teksten til højre genbruges mellem bunden af teksten og den vandrette skillelinie, og mellem den vandrette skillelinie og toppen af logoet nedenunder.
  • Timestregerne har samme farve.
  • Den blege baggrundsfarve i øverste højre fjerdedel gentages som logo-farven for neden.
  • I logoet gentages prikkerne over i’erne som punktummet i “Printermix.dk”.

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer til 4: Gentagelse. Du er meget velkommen til at komme med dine kommentarer, forslag eller nye ideer.

Skriv en kommentar