3: Kontrast

Layout for begyndere

Paw Hermansen

17. oktober 2009

Denne tredje layout artikel i serien om, hvordan vi gør-det-selv layouter kan lave lidt flottere layout, handler om at få en side til at se passende frisk ud – ikke for grå og kedelig men heller ikke for spraglet og useriøs.

Kontrast betyder forskel, og derfor handler den tredje layout regel om at gøre forskel.

Regel 3: Kontrast
Hvis to elementer ikke er helt ens, så skal de være meget forskellige.

Hvad er kontrast

Det er kontrast, der gør, at en avis ikke ligner en stor grå cementvæg. Lav tydelig forskel på de layout elementer, der skal være forskel på. Kontrast kan f.eks. laves med skriftstørrelse, skrifttype, et lille billede mod et stort billede, forskellige farver eller grå-værdier, lange vandrette linier mod høje tynde avisspalter, tynde streger mod tykke streger, og tæt sammenpresset tekst uden nogen plads mod luftig tekst med god plads.

Kontrast betyder forskel

Bemærk, at denne regel ikke siger, at alting skal være forskelligt, og at man for eksempel må bruge ti forskellige skrifttyper på samme side (for det må man ikke). Denne regel siger kun, at når de andre regler lægger op til, at der skal være forskel på to elementer, så skal det gøres med maner. Der må ikke opstå den mindste tvivl i læserens hoved, om forskellen på to elementer er tilfældig eller ej.

Eksempel 1: Overskrifter

For lav kontrast mellem overskriften og teksten

På den første figur er der for lille forskel på overskriften og den efterfølgende tekst. Forskellen er alt for lille til at læseren vil se forskellen som en tydelig og bevidst hensigt fra forfatteren.

Passende kontrast mellem overskriften og teksten

På den anden figur er der fin kontrast med tydelig forskel på overskriften og den efterfølgende tekst. Overskriften er meget større, skrevet med en anden skrifttype og sat i fed, så her er der ingen tvivl om at forskellen er meningen.

Eksempel 2: Layout af en avis

De følgende figurer viser nogle lidt overdrevne layout af en avis på Internettet. Inspirationen til layoutet i eksemplerne har jeg fået fra virkelige online aviser.

Meget lav kontrast layout af en avis

Det første layout avis-eksempel viser en avis-side med meget lav kontrast. For eksempel er alle farverne grå, oven i købet den samme grå tone, og der er ingen modvægt til de lange lodrette spalter.

Lav kontrast kan virke stilfuldt og seriøs men også bleg og kedelig. Eksemplet på layout af avis-siden med lav kontrast virker i de flestes øjne nok så kedelig, at man ikke gider læse den.

Meget høj kontrast layout af en avis

Det andet layout avis-eksempel viser en avis-side med meget høj kontrast. Høj kontrast kan virke frisk og spændende men også spraglet og useriøs. Eksemplet på layout af avis-siden med høj kontrast virker i nogens øjne nok lidt for spraglet til, at man vil tage dens indhold seriøst

Det gælder om at finde den rette balance til formålet. Layout skal afspejle om man ønsker at lave en seriøs, men måske lidt kedelig, avis, eller en frisk og spændende, men måske lidt useriøs, avis. Eller måske en eller anden mellemting. Det er op til dig som gør-det-selv layouter.

Læs mere

De fire første layout regler, jeg beskriver i denne layout artikel-serie, er inspireret fra den engelske bog The Non-Designer’s Design Book af forfatteren Robin Williams.

Kommentarer

Endnu ingen kommentarer til 3: Kontrast. Du er meget velkommen til at komme med dine kommentarer, forslag eller nye ideer.

Skriv en kommentar